Faktaresistens – en sann historia?

Nöjeskrönika i Umeå tidning vecka 9.

Det är mycket snack om faktaresistens nu. Alltså förhållningssättet att man inte låter sig påverkas av fakta som talar emot ens egen uppfattning. Allt är den där jänkarens fel. Många är med rätta upprörda över hur han som jag inte vill nämna vid namn handskas med sanningen.
Allra argast borde de kanske vara i Nordkorea. De uppfann ju fenomenet i modern tid – långt innan brunhögern här hemma och utomlands började med det. Men vem ger nordkoreanerna cred för det?
Hur mycket han med orange hår än ljuger får han svårt att nå upp till de godbitar av alternativa fakta som Nordkorea-trion Kim Il Sung, Kim Jong Il och Kim Jong-un bjudit världen på genom åren.
Kim Jong Il lär till exempel under en treårsperiod ha skrivit 1 500 böcker och 6 operor. Och om du trodde att han bara var kulturellt begåvad har du missat hans idrottsliga talang. Enligt nordkoreanska medier gjorde han på sin första och enda golfrunda 18 hole-in-ones och när han debuterade på bowlingbanan noterades han för maximala 300 poäng. Renässansmänniskan Kim Jong Il kunde också kontrollera vädrets makter med sitt humör.
Hans son Kim Jong-un, Nordkoreas nuvarande ledare, är en medelmåtta i jämförelse med pappan. På sin första golfrunda lyckades han endast med elva hole-in-ones. Å andra sidan kunde han köra bil redan vid tre års ålder.

Personligen var jag fram till nyligen motståndare till det här med alternativa fakta. Jag vill ju gärna framstå som någorlunda beläst och civiliserad. Men i takt med att förhållningssättet vunnit mark har jag börjat fundera. Kanske skulle testa? Lite frestande är det allt.
Var det inte så att jag bokade Lady Gaga till årets Super Bowl? Jag plitar ner det i mitt cv. Och min mediokra pingiskarriär var väl egentligen rätt framgångsrik? Inte många som har pluskvot på J-O Waldner. Aldrig förlorat mot honom faktiskt. Slog honom på tävlingar i Örebro, Lycksele och Uddevalla om jag minns så där lite alternativt rätt.
Det är givetvis inte bara jag som skulle ha mycket att vinna på en fri tolkning av faktaresistensen. Ta stadens vingklippta hockeystoltheter till exempel. Om spelarna övertygades om att klubben faktiskt inte bara vunnit SM 1987 utan typ varenda år efter det skulle väl självförtroendet stärkas? För att inte tala om hur mycket bättre det låter att Löven nu faktiskt leder SHL (att laget kämpar i botten av Allsvenskan är bara en illasinnad medial konstruktion).
Nils Fredriksson 
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.