Första, andra, tredje – såld!

Nöjeskrönika i Umeå tidning vecka 6.


Hur hade du det med Siewert Öholm? Den Umeåbördige tv-profilen som vek in årorna förra året? Oavsett om du tyckte att hans angrepp i direktsänd debatt på till exempel hårdrockarna WASP var överdrivet moraliserande eller inte hade du nyligen möjligheten att köpa delar av karlns bohag när det auktionerades ut. Kanske slog du till på en fåtölj eller en tv för att känna dig som Siewert för en dag? Eller lyckades du buda hem en obetydligt använd snöslunga?
Själv nöjde jag mig med att följa auktionen på säkert avstånd. Men den satte igång tankar. Vad kommer hända med mina prylar när jag dragit mitt sista andetag? Vilka saker kommer det bli slagsmål om på Ebay?
Om jag läst Karlstads auktionsverks lista rätt så gällde det dyraste utgångspriset i Siewerts dödsbo en Volvo 244 från 1978 för 21 000 kronor. En snabb inventering av mitt bohag just nu ger ett underläge mot Siewert, det måste jag medge. Men några grejer med högt affektionsvärde för rätt köpare lyckades jag hitta:
  •  Bordtennisracket som en OS-mästare hållit i. I en annan tid, i en annan galax, var jag en lovande pingisspelare. »Karriären« peakade 1987 när jag gick till kvartsfinal i herrar elit i Sandåkerns nationella och ställdes mot sydkoreanen Yoo Nam Kyu. Han var okänd då, men inte året efter när han vann OS i Seoul. Inför vår match kom han fram till min sida av bordet och kände på min racket. Jag har flera vittnen på detta och racketen är, märkligt nog, fortfarande hel. Borde väl kunna vara något för Yoo Nam Kyus die hard-fans?
  • Sisters of Mercy-tisha från 1988. Både jag och min lillebror har burit Leeds-bandets tröja på åtskilliga festivaler och konserter. Numera lövtunn efter hundratals tvättar och så skör att den nästan faller isär om man tar i den. Bandets legendariska logga syns fortfarande på bröstet, om än lite suddigt. Tänkbar köpare är till exempel Andrew Eldritch, gruppens frontfigur och sångare. Användningsområdet för honom är solklart: Han kan sitta och känna på tröjan och tänka på en svunnen tid när han hade fans på platser där det går isbjörnar på gatorna.
  • Förstautgåvan av Min Kamp 1–6. När Knausgård får Nobelpriset, vilket ju eventuellt kan ske innan jag flyger till de sälla jaktmarkerna, blir den här sextetten böcker eftertraktad (kanske). Del fyra är för övrigt på vift, hos min kompis Rektorn tror jag. Men telefonnummer till honom ingår.
Nej, gick inte så bra det där. Får kolla igenom lägenheten ett varv till. Kanske finns något i "klädkammaren"? När jag öppnar dörren dit brukar det ju rasa ut vinylspelare, tältsängar, högtalare, möbler och annat.
Undrar var inkomsten från Siewerts auktion gick förresten? Föreningen Vi som vill förbjuda heavy metal?
Nils Fredriksson
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.