Eleganta viner från Sydafrika

Förstå vinetiketten med hjälp av sommeliern Tina Johansson.


Sydafrika är ett av de vinländer som säljer mest vin volymmässigt i Sverige (främst i form av boxvin) men samtidigt ett land som ofta anses göra just det: Boxvin av en låg kvalitet. Men inte längre. Visst må Sveriges mest sålda vita och röda vin fortfarande vara boxvin från Sydafrika men landet producerar långt ifrån bara det. Här kan man hitta högkvalitativa och eleganta viner gjort på druvor som Cabernet Sauvignon och Syrah från välkända områden, till exempel Stellenbosh och Paarl.

Ett av de mest spännande områdena just nu är det mindre välkända Elgin som börjat göra riktigt bra vin som ibland är lite klurigt att hitta i Sverige. I Elgin är klimatet, till skillnad från vad man annars kan tro, väldigt svalt och området är faktiskt det svalaste i hela Sydafrika. Elgin ligger vid kusten och får därmed en svalkande effekt av alla de havsvindar som blåser in över landet. Detta har gjort att man fokuserat på druvor som trivs bra i svalare klimat, som bland annat Pinor Noir, Chardonnay, Sauvignon blanc och Riesling som traditionellt odlats främst i norra Frankrike och Tyskland.

Vin från kallare klimat har ofta en mer markant syra, smak av färsk frukt och en elegans som många uppskattar vilket är en av anledningarna till att Elgin blivit mer och mer populärt och gör vin av allt högre kvalitet. Prova ett vin från Elgin istället för den populära boxen nästa gång, och vill du bekanta dig ytterligare med området odlas här även väldigt goda Granny Smith-äpplen!
Tina Johansson

Dryckestips:
vin2
Spioenkop Riesling 2014
Sydafrika, Elgin 
Nr 79802, 194 kronor.
Fräscht och lätt vin med hög syra och smak av gröna äpplen, citronkaramell och en härlig gummiton som är så klassisk för Riesling.

vin1
Boschendal Elgin Chardonnay 2015
Sydafrika, Elgin
Nr 92740, 249 kronor.

Ett vin med en fin ton av rostade fat, gula äpplen och stendamm som trots den höga smakintensiteten är väldigt elegant.