Bubblor och Brut

Förstå vinetiketten med hjälp av sommeliern Tina Johansson.


Brut är ett ord man ser på olika typer av mousserande vin. Du har säkert sett det själv och vet redan att det betyder att vinet är torrt, det vill säga utan någon sötma. Men vad betyder då Extra Brut? Eller Dry?
När vi pratar om mousserande vin brukar de flesta tänka på Champagne, som kommer från just området Champagne i Frankrike. Här tillverkas vinet med champagnemetoden, det innebär att vinet får jäsa en andra gång på flaska med lite extra jäst och socker och blir då bubbligt. När vinet jäst klart tappar man ut jästfällningen och fyller upp flaskan med »dosage«. Dosage är en blandning av vin och socker, ju sötare dosage desto sötare Champagne.
Brut, den vanligaste beteckningen, är en torr Champagne som får ha några gram socker i sin dosage för att balansera vinets höga syra. I Champagne kan man även benämna de torra viner Brut Nature (om de inte har någon tillsatt sötma alls) eller Extra Brut om de har lite sötma men fortfarande mindre än Brut. Den här skalan används för de flesta mousserande viner som tillverkas på samma sätt som Champagne, exempelvis Cava från Spanien och Franciacorta från Italien.

Prosecco är däremot inte lika lätt att förstå sig på. Det benämns visserligen Brut om det är torrt men Extra Dry om det har en liten sötma och Dry om det är halvtorrt. Lätt för missförstånd med andra ord!
Ett vin med mer sötma kommer upplevas som smakrikare och mognare i frukten medan ett torrt vin är friskare med smak av färsk frukt och citrus. Vilken blir din favorit?
Tina Johansson

Dryckestips:
Louis Bouillot frilagd
Louis Bouillot Crémant de Bourgogne Rosé Brut NV
Frankrike, Bourgogne
Nr 7781, 125 kronor.
Ett härlig rosébubbel med bra struktur och syra och en frisk smak av blodgrapefrukt, apelsin och röda vinbär.

Prestige2004 frilagd
Michel Gonet Prestige Grand Cru Blanc de Blancs Brut Nature 2010
Frankrike, Champagne
Nr 7895, 348 kronor
En fyllig och smakrik Champagne som har en väldigt fräsch syra men en mogen och rund smak av valnötter, röda äpplen och nougat.