Vinet på jästfällningen

Förstå vinetiketten med hjälp av sommeliern Tina Johansson.


Visste du att ditt vin innehåller bottensats? Eller snarare, att det fått vila på sin bottensats ifall det står »sur lie« på etiketten?
Sur lie är en metod i vinmakningen när man gör vitt vin som innebär att man låter vinet ligga och vila på sin jästfällning efter att det jäst klart. Sur lie betyder också »på jästfällningen« eller det mindre romantiska »på bottensatsen« på franska. När vinet jäser och omvandlar socker till alkohol blir det kvar jästrester som ligger på botten av fatet eller tanken vinet jäst i. Om man låter vinet ligga kvar och lagras på jästfällningen i allt från några månader till flera år sker en reaktion som gör att vinet blir fylligare och får en lite brödig smak. Jästfällningen filtreras sedan bort innan vinet buteljeras så vinet i flaskan är klart. Vanligtvis görs detta med druvor som är smakmässigt neutrala och sur lie-lagringen ger då vinet en lite större komplexitet och smakupplevelse.

Begreppet »sur lie« syns framför allt på vita viner från Loire i norra Frankrike, och då främst underdistriktet Muscadet
Sèvre-et-Maine där druvan heter just Muscadet. Denna vinmakningsmetod finns även på andra platser i världen och i Spanien kallas det »sobre lías«. Den här metoden används även för vissa mousserande viner men det skrivs inte ut på flaskan.
När du köper ett vin betecknat »sur lie« får du generellt ett vin med en ganska elegant smak av citrus och äpplen men med en liten fyllighet och brödighet från jästfällningen. Däremot innehåller din flaska inte längre någon bottensats.
Tina Johansson

Dryckestips: 
chateau thebaud
Château-Thébaud 2012
Frankrike, Muscadet Sèvre-et-Maine
Nr 91160, 161 kronor
Citrusdominerat vin med toner av persika, brioche och en lätt oljig och fyllig karaktär.

guitian
Guitian Godello Sobre Lías 2015
Spanien, Valdeorras
Nr 99476, 169 kronor
Ett vin med fin syra, men även lite smak av tropisk frukt, våt sten och en fyllig munkänsla från lagring på jästfällningen.