Ripasso – ett vin av russin

Förstå vinetiketten med hjälp av sommeliern Tina Johansson.

Visst gillar du Ripasso? Det vore inte så konstigt om du gjorde det då Ripasso och storasyskonet Amarone just nu är väldigt omtyckta. Men vad betyder det när man köper med sig ett vin hem där termen Ripasso pryder etiketten?
Ripasso är namnet på en vinstil som görs i distriktet Valpolicella, nordöstra Italien. Härifrån kommer även Amarone som tillverkas genom torkning av druvorna innan man pressar ut den kvarvarande musten och gör vin av. Det betyder att mycket av vattnet i druvorna har avdunstat och därför ger vinet en mer koncentrerad smak, ofta av torkad frukt, choklad och kaffe.
Det är här Ripasso kommer in. Som en lite lättare och lite billigare Amarone. Ripasso görs nämligen på druvresterna från Amaroneproduktionen. Det låter inte så glamoröst men vinet man får har det bästa av två världar – den fruktiga smaken av Amarone, men i en mer lättdrucken stil. När Amaronevinet har pressats tar man tillvara på de torkade druvorna som blir kvar och låter dem jäsa om med ett vanligt rött vin från Valpolicella. Då får man Ripasso, ett vin som har lite av Amarones koncentrerade smak men som inte är lika fylligt och dessutom mycket lättare att matcha med mat.

Vad ska man då äta till helgens Ripasso? Jag hade rekommenderat en svamprisotto då både maten och vinet går åt det mustigare hållet. Svamp har dessutom en liten naturlig sötma som gör sig bra till vinets smak av mogen frukt – en härlig kombo!
Tina Johansson

Dryckestips:
Villa righetti
Villa Righetti Ripasso 2014
Italien, Venetien, Valpolicella
Nr 76308, 120:-
Ett runt och lite fylligare vin med smak av mogna, lätt syltiga och torkade bär samt vanilj.

Le Poiane
Bolla Le Poiane Ripasso 2014
Italien, Venetien, Valpolicella
Nr 22320, 120:-
Intensiv doft av kaffe, mörk choklad och smörkola. Vinet har smak av fat och färska, röda bär.