Smaragder från Österrike

Förstå vinetiketten med hjälp av sommeliern Tina Johansson.


Wachau är ett av Österrikes mest spännande vinområden, och också det som är mest välkänt. Wachau är dessutom det område som kan vara svårast att förstå sig på eftersom det är väldigt unikt.
Här tillverkas det främst vitt vin på landets stolthet till druva, Grüner Veltliner. Även den tyska druvan Riesling är vanlig och båda gör aromatiska viner med en frisk syra. Så här långt känns Wachau enkelt, men när det gäller vinlagar blir det svårare.

Österrike är överlag väldigt krångligt när det gäller vinlagar. Det finns olika system att klassificera viner i, alla med tanken att göra det enklare för konsumenten att veta vad man köper. Det som hänt när man infört flera olika system är däremot att det blivit krångligare att förstå vinetiketten. I området Wachau har vi, utöver de nationella lagarna, dessutom en egen klassificering i tre steg.
Första steget heter Steinfeder och är generellt lätta och friska viner med en lägre alkohol. Andra steget är Federspiel som är lite tyngre. Kraftigast och mest aromatiskt är Smaragd, som är döpt efter den smaragdfärgade ödlan man kan hitta i vingårdarna här. Anledningen till att det skapats en egen klassificering här var för att visa den höga kvaliteten på de torra vinerna.

Dessa beteckningar används för både Grüner Veltliner och Riesling av hög kvalitet. De lättare Steinfeder är goda att dricka som de är medan Federspiel och Smaragd passar bra till mat, gärna med fett eller syra som rundar av friskheten i vinerna. Varför inte prova den klassiska österrikiska wienerschnitzeln till?
Tina Johansson

Dryckestips:

Domane
Domäne Wachau Himmelstiege Riesling Federspiel 2017
Österrike, Wachau
Nr 96147, 179 kronor
En klassisk Federspiel på druvan Riesling med hög syra och fräschör samt mycket smak av frukt som päron och citrus.

Pichler2
Pichler Grüner Veltliner Smaragd Dürnsteiner Liebenberg 2016
Österrike, Wachau
Nr 96028, 239 kronor
En fylligare Grüner Veltliner från högsta klassen, Smaragd, med en smak av persika samt druvans klassiska vitpepprighet.