Ovisst hur man säger hej rätt den här tiden på året

Inledare i Umeå tidning vecka 51.


Himmel och pannkaka, det är snart nytt år. Jo, jag vet att det ska firas jul först men jag tycker att övergången till nyår blir allt otydligare. Den omvandlas till en tid som handlar om att äta väldiga mängder mat och godis samt om att umgås med familj och vänner. I dessa sociala möten upplever jag väldigt ofta en osynlig press att byta ut de vanliga hälsningsfraserna. I stället för hej vill jag säga något mer och där väcks bryderiet.

Det är en utmaning att veta när jag ska säga god jul eller god fortsättning. Jag vet att många säger gott slut också, men i mina öron låter det rätt oroväckande. Jag drar mig för att använda den väldigt definitiva frasen. Gott nytt år sparar jag till nyårsafton. De orden yttrar jag gärna så nära tolvslaget som möjligt.
När vi fortfarande skickade julkort avverkades både god jul och gott nytt år i ett svep. Behändigt.
Min strategi har blivit att vänta in personen jag hälsar på – sedan speglar jag glatt hens hälsningsfras. Om det inte handlar om gott slut vill säga.
Jag ska inte påstå mig veta hur alla upplever julen. I min bekantskapskrets tenderar tiden dock vara knapp för att hinna med allt och alla. Jag hoppas dock att de som önskar får uppleva lugn och ro. Den som mellan åtagandena hittar tid att slå sig ner för att läsa veckans tidning får bland annat veta mer om en blomsterhandlare i Holmsund och om hur allt fler Umeåbor köper julmat från cateringföretag. Det tipsas om filmer att se under helgerna och för dig som inte fått nog av Musikhjälpen finns fyra sidor med axplock från veckan som förändrade Rådhustorget tillfälligt.

Jag vill också passa på att önska god jul och gott nytt år. Jag slänger även in god fortsättning, men undviker i vanlig ordning gott slut.
Elisabeth Glaas
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.