Obehagliga skuggor kastas över en annars ljus högtid

Inledare i Umeå tidning vecka 50.


Är inte lucia en rätt så fruktansvärd högtid?
Ta bara en sådan sak som att det helgon som högtiden fått sitt namn efter arresterades, torterades och slutligen dödades efter att hon blivit outad som kristen av en kränkt friare som hon avvisat. Nu har väl dagens luciafirande inte särskilt mycket gemensamt med hennes öde – men just kränktheten över att saker inte förhåller sig som man vill tycks vara högaktuell under luciafirandet såhär 1 700 år efter Sankta Lucias död.

År 2012 blev många fruktansvärt arga över att en skola i Mellansverige stoppat elever från att klä ut sig till pepparkaksgubbar i luciatåget. Enligt en upprörd förälder var orsaken att det kunde upplevas som stötande, enligt skolan berodde det på att de plockat bort pepparkakssången ur repertoaren. Hur det än förhöll sig finns det folk som gjort det till sin tradition att rasa inför lucia, i fall någon skola förbjudit moderna inslag som pepparkaksgubbar och tomtenissar i tåget. Själv vill jag nästan sticka ut ögonen som en annan Sankta Lucia varje gång jag utsätts för en Ja till pepparkaksgubbar i lucia-
tåget-bild i sociala medier.
Det riktiga luciabottennappet måste väl dock ha infunnit sig i fjol, när Åhléns hade med en mörkhyad pojke i luciakläder i sin julkampanj. Mer krävdes det inte för att trigga rasistmobben, som hann ösa ur sig hat på Åhléns Facebooksida innan företaget stoppade kampanjen med hänsyn till pojken och hans familj. Visserligen slöt tusentals upp bakom pojken under hashtaggen #jagärlucia, men att det ens existerar rövhattar som öser hat över ett luciaklätt barn kastade en obehaglig skugga över det som ska vara ljusets högtid.

Den här veckans nummer av Umeå tidning innehåller inte mindre än sju sidor med luciahälsningar från våra läsare. När jag kollar på alla fina bilder föreställande lucior, tärnor, tomtenissar, pepparkaksgubbar, renar och till och med stearinljus tänker jag att det inte är luciahögtiden det är fel på ändå.
Anna Bergman
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.