Så mycket mer badass än att slå någon på käften

Inledare i Umeå tidning vecka 47.


Är det några idrottsutövare som har min odelade respekt är det banne mig hästtjejer.
Vid en första anblick kan förslagsvis MMA, där allsköns våld är tillåtet inom oktagonens galler, framstå som en hårdare sport, men det finns flera faktorer som gör att ridsporten smäller högre i mitt tycke.
Att samspela med en varelse som väger tio gånger mer än en själv och rent hypotetiskt skulle kunna sparka ihjäl en om den så ville är en sådan faktor. Att hoppa över höga hinder, rida i tuff terräng eller få hästen att göra gymnastiska rörelser med enbart små signaler är så mycket mer badass än att slå någon på käften.

En annan faktor är allt det arbete som ligger bakom det som syns på själva tävlingsarenorna. Vid sidan av all den träning som krävs för att bli framgångsrik inom sin ridsportsgren (där det heller aldrig går att bli fullärd har jag hört från de som vet) är det mycket jobb runt omkring hästen. Som 15-åriga ponnyryttaren Agnes Lindberg, som var med i förra veckans tidning, uttryckte det: »Det går inte att bara sköta hästar varannan dag«. Oavsett veckodag, väderlek och egen dagsform behöver hästen få sin omvårdnad och träning. Jag har hört att det finns arbetsgivare som tycker att stallvana är en merit. Jag förstår sannerligen varför.

I den här veckans tidning kan ni läsa ett reportage om voltigören Johanna Lindberg som är nominerad till priset Morgondagens stjärna vid Ryttargalan efter en fantastisk säsong bakom sig. Johanna tillför ytterligare ett lager av coolhet till ridsporten då hon inte ens sitter i sadeln utan utför akrobatik på hästryggen.
Jag fick chansen att betrakta hennes träning på nära håll vid fototillfället och höll på smälla av när hon bland annat gjorde upphopp från hästen i full galopp. När jag hasplade ur mig frågan om hon inte tycker det är läskigt fick jag det korta svaret: »Nej, jag är van.« Cool person, minst sagt.
Anna Bergman
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.