Berättelser och byggnader kan lära oss något om vi vill

Inledare i Umeå tidning vecka 44.


"Titta i hörnet bakom fåtöljen, den är säkert där." Så kunde det låta när jag var barn och tillbringade sommarlovet hos min farmor. Hon hade nämligen en skev liten röd trästuga i Stöcksjö vars golv lutade på ett minst sagt påtagligt vis. Något som blev extra tydligt när vi spelade en 4D-variant av fyra-i-rad med träkulor. Tappades en kula på golvet rullade den garanterat till hörnet bakom den blå öronlappsfåtöljen, där jag för övrigt kunde sitta i timmar djupt försjunken i gamla Fantomen-, Kalle Anka- och Agent X9-tidningar.
Det är något visst med byggnader som vridit sig i takt med tiden och som fått behålla originaldelar som både kan berätta om hur man då valde att bygga och ibland om hur livet levdes.

I veckan hade jag förmånen att besöka några hus i Umeå som byggdes kring år 1900. I ett av dem finns bland annat en trapp som nötts på ett kännbart sätt. Det är spännande att tänka på dem som gjort dessa fysiska avtryck och ger mig en känsla av sammanhang. Då gick de här, nu går jag här, om hundra år … och så vidare.
Husen jag talar om ligger på Sveagatan. De har ett efter ett fyllts med olika spännande verksamheter. Du kan läsa om dem i veckans reportage.
Så till något helt annat. Det har säkert inte gått någon förbi att våra flöden på sociala medier har förändrats den senaste tiden. Vid det här laget har #metoo blivit en självklar del av vår vardag. De första berättelserna kom som knytnävsslag i det svenska mellangärdet. Vi har hört dem förr men då har de förminskats, skuffats undan och krympt till något oviktigt. Den här gången sinar inte berättelserna. De fortsätter att komma, både på sociala medier, i traditionell media och vid vanliga mellanmänskliga samtal.

Skillnaden mot förr är att nu verkar det som om vi svenskar kollektivt har valt att tro på berättelserna. Det verkar till och med som om många är redo att agera för en förändring. Ett av alla exempel på #metoo-berättelser har skakat om Umeå. Några modiga ungdomar och föräldrar har klivit fram för att berätta om vad som inträffat på deras skola. På sidan sex kan du läsa om vad gymnasie- och vuxenutbildningsnämndens ordförande Peter Vigren tänker om detta.
Elisabeth Glaas
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.