Tid spenderad i solstolen är både onödig och farlig

Inledare i Umeå tidning vecka 23.


Det låg alltid högvis med skor innanför dörren. Man fick inte gå in med skor och smutsa ned i den stora lokalen med många små rum. Fläktar surrade entonigt och det fanns en lukt också, en som bara hörde hemma där – svett blandat med rengöringsmedel från sprutflaska.
Till det solarieställe jag brukade gå som tonåring satt det folk och väntade på sin tur i en grön läderbubblig soffa med tillhörande svart, tungt träbord. Möblerna var omoderna redan då, men att sola solarium hade inte riktigt hunnit gå ur tiden. Jag tror att vi nog visste att det inte var bra, men ett av argumenten var att man måste grunda brännan och liksom vänja huden inför sommaren – eller inför en utlandsresa – annars kunde man bränna sig. Om man sett till att grunda fanns även goda chanser att sedan uppnå den där perfekta gyllenbruna solbrännan.
Jag minns en vän som var kraftigt mörk-orange i ansiktet mitt i vintern på Vasaplan, med kritvita avslöjande ringar runt ögonen. Ansiktskanonen hade kommit, den fyrkant som lös rött och gav lite extra krut rakt i fejan.

I veckan har jag haft anledning att reflektera över hur jag betett mig i solen under uppväxten och det känns ärligt talat riktigt jobbigt. Jag tänker på alla tjocka böcker jag läst i solstolar, alla tiokronor jag stoppat i solarieautomater. Jag har träffat Lisa Sjöström som drabbats av ytlig basalcellscancer, en mycket vanlig form av hudcancer som framför allt beror på att exponering av UV-strålning. Intervjun med henne kan ni läsa i detta nummer. Läs även hudläkaren Ingabritt Thorneus tips på vad du ska tänka på nu när solen på allvar börjar komma tillbaka.
Även om det på senare år informerats mycket om riskerna med att sola på ett vårdslöst sätt, så upplever hudläkaren att det inte riktigt tas på allvar. Hon jobbar med att plocka bort tumörer medan andra jobbar på att försöka bli bruna.
Jag är glad över att jag för några år sedan äntligen kom på att en solbränna försvinner så snabbt att det är lika bra att förbli blek året om.
Sara Lundvall
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.