Jag längtar efter ett försvar mot stridselefanter

Inledare i Umeå tidning vecka 22.


Han skakade som ett asplöv i bilen på vägen hem. Jag satt bredvid i bilens bagageutrymme med mina taniga barnarmar runt honom och upplevde en av mina lyckligaste stunder i mitt dittills 8-åriga liv. Att få hämta hem en helt bedårande border collie-valp var att få en dröm besannad.

Tyvärr skulle han inte stanna hemma hos min familj. Valpen var en present från mamma till min mormor, som just mist sin tidigare hund. Under påföljande sommarlov lånade vi hem Zorro, som valpen fick heta, i vad som var tänkt för några veckor för att stilla min och mina syskons hundlängtan. När höstterminen startade och det var dags att lämna tillbaka Zorro visade sig dock att det inte bara var vi som längtade. Samma kväll som han flyttat tillbaka till mormors torp smet han från gården. Morgonen därpå, perfekt tajmat med att mamma skulle sätta sig i bilen för att åka till jobbet, kom en svartvit pälsvarelse springandes längs vår gata. Efter det fick Zorro flytta in permanent.

Att ha en hund i familjen har påverkat min uppväxt på många sätt. Men det finns också hundar som satt större avtryck på omvärlden än vad min Zorro gjorde. Tidigare i vår släppte journalisten Mats Carlbom boken »Historiska hundar: hur människans bästa vän har påverkat världen« där han bland annat berättar om Alexander den stores hund Peritas, som vid ett slag mot perserna räddade Alexander från att bli dödad av en stridselefant (!) genom att bita elefanten i läppen. Utan Peritas insats hade hela västvärlden kunnat se annorlunda ut, konstaterar Carlbom.

I veckans Umeå tidning kan ni inte läsa om några krigshjältehundar, men väl om agilityhundarna Lily och Leia. Artikeln hittar ni här. Och när jag träffade dressyrryttaren Lovisa Pettersson (som ni kan läsa om här) hade hon inte med sig någon häst – men däremot sin mops Svea. Det var inte helt enkelt att få Svea att visa upp någon annan del än sin rumpa när det var dags att fotografera, men som alltid när jag träffar en hund väcktes längtan efter att få hämta hem en trogen vän till valp.
Anna Bergman
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.