Fördelarna med att bo i kranskommunen

Inledare i Umeå tidning vecka 12.


»Alltså, vart handlar du egentligen?« Frågan kommer från en kollega som undrar hur jag, som inte bor inne i stan, införskaffar mat, kläder och andra livsnödvändiga varor. Först förstår jag inte riktigt frågan men när den sedan upprepas så svarar jag »I affären. Ibland här i Umeå, ibland i Hörnefors på väg hem och ibland i Nordmaling«.
Det är nämligen så att jag bor utanför Umeå, i en liten by i Nordmalings kommun. När vi flyttade till vårt hus för snart två år sedan så var det en del som höjde på ögonbrynen. »Ska ni bo utanför stan? Och i Nordmalings kommun?«
Jag är uppvuxen i Nordmaling och flyttade därifrån i början av 2000-talet. Då sa jag ganska ofta att jag kom från Umeå om någon frågade. Dels för att slippa förklara var Nordmaling ligger och dels för att det var lite coolare att säga att man kom från Umeå än från centralorten Nordmaling. Då hade jag nog aldrig någon tanke på att flytta tillbaka, men saker och ting blir inte alltid som man tänkt sig.
Mycket har hänt sedan dess. Både i mig men också i kommunen. Från att ha prenumererat på bottenplaceringarna när det kommer till skola så är man bäst i länet och bland de bästa i landet. Man har gått från högljudda politiska bråk till att vara överens och samarbeta med varandra och både företagsklimatet och kulturlivet blomstrar. Man har blivit årets berättarkommun och i veckan kommer Petter till Nordmaling med sin hyllade föreläsning och är man intresserad av att lyssna på vad rapparen och inspiratören har att säga så kostar det ingenting. Och det mycket som är billigt i en kranskommun. Bara det att ett terminskort för en hel familj på simhallen kostar detsamma som ett enda besök på Navet ... Visst, Hammarhallen har ingen bubbelpool eller 50-meters bassäng men ungarna har lika roligt för det.
Som Umeåbo tror jag det är lätt att tänka att allt finns i stan och glömma bort att det finns massor med fantastiska saker runt om i kranskommunerna. Precis som Nordmaling så stoltserar också Vindeln, Vännäs och Bjurholm med fina skidbackar, prisvärda simhallar, fin natur och betydligt lägre bostadspriser än Umeå.
Då vi i kranskommunerna besöker storstan Umeå regelbundet så hoppas jag att Umeåborna gör detsamma. Lämna stan. Kom ut till oss. Ta dag i Vännäs skidbacke, besök Vindelforsarna, paddla kanot mellan Bjurholm och Agnäs eller varför inte besöka Nordmalings vackra skärgård?
Mer välkomna.
Johan Engman
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.