Glädjen över vårtecken känns lite vemodig

Inledare i Umeå tidning vecka 14.


»Min mamma tycker inte om snö«, säger barnet inför förskolepersonalen. Alla verkar chockade. Det är ju så roligt att åka skidor och tänk vad ljust det blir ute med allt vitt på marken. »Nejmen, det var kanske inte så jag menade…«, försöker jag, men alltså nu känner jag att jag skottat färdigt för i år. Jag kan inte ens skotta ordentligt längre eftersom jag tappade greppet om snöskottningen när jag var magsjuk i februari och temperaturskiftningar gjorde att underlaget blev helt ojämt. Och nu har snöskyffeln dessutom frusit fast i marken intill husväggen och går inte att rubba.

Jag är så less på vintern att jag inte ens kunde skratta när sonen glömde sina träningskläder från simningen i bilen över natten och vi hittade en stor isklump av handduk och badbyxor på morgonen.
Nu får våren gärna komma, men jag har förstått av nyhetsrapporteringen att den är försenad. Det kanske är bra ändå att media meddelar att den är försenad, eftersom det varje år tycks råda viss osäkerhet om den kommer att komma överhuvudtaget. Den här ständigt återkommande jakten på vårtecken är väl ett tecken på tvivel? Kan det vara sant, kommer det vår? En tussilago eller en snödroppe blir ett skört bevis för att det fortfarande är värt att hoppas.
Jag har alltid funnit glädjen över vårtecken lite vemodig, den säger något om hur mörkt och kallt det varit, och när nu Svenska fenologinätverket hoppas att människor ska rapportera in vårtecken för att de ska kunna mäta klimatförändringar blir det hela ännu lite mera sorgligt (men givetvis viktigt och bra).
Mitt bästa vårtecken är skymten av asfalt – en hel cykelbana med bara asfalt, det är ju fantastiskt. Jag tror dock inte att fenologinätverket anser det nödvändigt att jag rapporterar in asfalts-iakttagelsen eller frånvaron av halkrisk. De vill nog ha de gamla klassikerna.

I det här numret av Umeå tidning drar vi igång en ny reportage-serie där vi gör nedslag i olika stadsdelar och mindre samhällen i Umeå kommun. Först ut är Obbola. Missa inte det och hör gärna av er om ni har något tips på saker som händer i just er stadsdel.
Sara Lundvall
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.