Kanske dags att återgå till barndomens tågrelation

Inledare i Umeå tidning vecka 13.


Järnvägen var central under min uppväxt. Där jobbade många kompisars pappor, den tog oss till stan med rälsbuss och den skar genom samhället på ett sätt som skapade en konstant underliggande konflikt under låg- och mellanstadiet: »Jag bor på rätt sida järnvägen«, och så vidare.
Under högstadiets och gymnasiets volleybollresor var tåget förstahandsvalet. Jag har ett vagt minne av att vi flög vid ett tillfälle, det kan ha varit fler. Vågar inte lova.
Men så helt plötsligt byttes det markbundna transportsättet ut mot flyg. Snabbt, billigt och ruggigt enkelt, ja det enda vettiga alternativet. Så upplevde jag det.
Det har blivit många – ibland långa – flygresor för mig sedan dess. Nästan enbart nöjesresor. Fast jag vet att det inte är bra för klimatet. Det är så enkelt att välja flyget. Alltför smidigt att forcera långa sträckor i luften.

Diskussionen om hur vi transporterar oss har fått större utrymme. Troligen har den nya flygskatten som införs 1 april en stor del i det. Argument för och mot en fördyring av Sveriges billiga flygbiljetter har levererats med stor frenesi från olika håll. Det är flygföretagen som lyfter från en flygplats i Sverige som blir skyldiga att betala skatt och den kommer att tas ut i tre olika nivåer beroende på var slutdestinationen är. Som mest innebär det en ökad kostnad på 400 kronor för längre resor.
Handen på hjärtat: 400 kronor mer för en biljett avhåller troligen inte majoriteten från att boka drömresan till ett fjärran land. Däremot verkar medvetenheten om klimateffekten vårt resande öka. En undersökning av DN/Ipsos visar till exempel att allt fler är positiva till flygskatten samt att var tionde tillfrågad uppger att de avstått från att flyga av klimatskäl.

Tåget kanske inte är en lösning för alla, alltid. Men själv känner jag att det är ett alternativ som tilltalar mig allt mer. Bara tanken på att färdas lite långsammare känns behaglig. Nu återstår bara att befria sig från latmasken. För det är ju så himla enkelt att välja flyget.
Elisabeth Glaas
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.