"Lycka till nu, där i Ockelbo!"

Inledare i Umeå tidning vecka 12.


Ni kanske har läst i de senaste numren av Umeå tidning att vi är nominerade till en drös priser vid Gratistidningarnas branschdag? Fint, då behöver jag inte skryta mer om det nu utan i stället minnas tillbaka till jobb som aldrig kommer komma i närheten av några branschnomineringar.

Som när jag för något år sedan skulle jag skriva en kort artikel om ett gatukök som tekniska nämnden vid Umeå kommun beslutat skulle rivas. Jag försökte nå gatukökets ägare, vilket visade sig inte vara helt lätt, men till slut hittade jag ett bolag med gatukökets namn registrerat i Gävleborgs län. Då någon på tekniska nämnden nämnt att livsmedelsföretagaren inte var bosatt i Umeå tänkte jag att det nog var rätt person och ringde upp vederbörande. När han svarade frågade jag förstås om han drev gatuköket här i Umeå och fick ett jakande svar. Då jag därefter undrade vad han tyckte om kommunens rivningsbeslut blev han uppenbart skärrad och bad om att få ringa upp eftersom han var tvungen att åka hem och »kolla om han hade missat något papper«.

Det dröjde väl en timme, sedan ringde den trevliga men nu väldigt stressade gatuköksägaren upp och frågade var jag hade fått reda på detta. Något sådant besked hade nämligen inte nått honom. Jag förklarade att det var tekniska nämnden vid Umeå kommun som tagit beslutet och då började han skratta.
»Umeå? Min grill är ju i Ockelbo«, påpekade mannen som tydligen inte uppfattat min inledande fråga om han drev gatuköket i Umeå.

Turligt nog verkade gatuköksägaren inte arg över att jag ringt och skrämt upp honom, utan snarare road. Jag ville ändå försöka avsluta vårt samtal på topp och drog därför till med avskedsfrasen: »Lycka till nu, där i Ockelbo!«
Jag kommer aldrig vinna priset för Årets gräv i gratistidning för denna prestation, men jag har i alla fall lämnat ett bevingat uttryck efter mig på Umeå tidnings redaktion.
Anna Bergman
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.