Rogivande sportlov utan mobiltelefon

Inledare i Umeå tidning vecka 11.


Det har hänt att jag känt glädje bara av att tänka på min mobiltelefon. Att känna glädje är ju bra, men samtidigt bör dessa lyckokänslor nog betraktas som orimliga. Efter att ha sett ett inslag på Aktuellt om Time well spent, en ny rörelse mot smarta telefoner, bestämde jag mig för att under sportlovet genomföra ett litet experiment. Jag skulle lägga undan min mobiltelefon och på så vis försöka få lite koll på impulsen att hela tiden plocka upp den.
Enligt en artikel i Dagens analys från 2015 använder personer i åldrarna 15–24 år sin mobiltelefon i snitt 387 gånger under en dag. De som är lite äldre snittar på runt 264 gånger. Det finns förstås många andra undersökningar som kommit fram till andra siffror, men att det börjar eskalera och bli alldeles för mycket är vi nog många som upplever.
Hjärnforskaren Katarina Gospic har jämfört mobilen med att hela tiden ha en digital godisskål under näsan. Belöningssystemet som kickar igång i hjärnan är inte att leka med och kan leda till ett verkligt beroende.

Ja, men hur gick det då under de fem dagar jag lade min telefon upp och ned i ett hörn? Oväntat bra, skulle jag säga. Uppskattningsvis var det tre gånger per dag som jag kände ett sug att kolla den, men då ska tilläggas att jag inte befann mig i min vanliga miljö utan på semester där själva tanken från början var att ta det lugnt och bara umgås med familjen. Hemma i vardagen hade det inte gått lika bra. Det jag upplevde som jobbigast under mitt lilla uppehåll var att inte kunna svara på sms eller delta i chattar med vänner. Vissa var förvarnade om min digitala detox, men jag var ändå lite orolig att uppfattas som otrevlig när jag inte svarade.
I slalombacken tvingades jag också vid ett par tillfällen fråga främlingar om de visste vad klockan var, vilket vid ett av dessa tillfällen resulterade i ett trevligt samtal med en kvinna som nyligen flyttat upp från Stockholm med sin familj. Det visade sig också vara hennes fyraårig som jag sett åka störtlopp med ett stort leende i barnbacken. Se där.

Någonting man också kan göra om man släpper mobilen en stund är ju att i lugn och ro bläddra i en tidning. Vi som jobbar på Umeå tidning är enormt glada över att ännu en gång ha blivit nominerade till Årets gratistidning i Sverige. Mer om detta kan du läsa på sidan 10. I detta nummer kan du även läsa om Klimatklivet och om vad den satsningen inneburit på lokal nivå. Du kan även läsa om möbelsnickaren Peter Lundmark, nyetableringen av föreningen Mind och om musikern Hanna Ögren, som på ett annorlunda vis siktar på att förverkliga en gammal dröm.
Sara Lundvall
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.