Samla kraft för fortsatt arbete för jämställdhet

Inledare i Umeå tidning vecka 10.


Förra året var speciellt. Berättelse efter berättelse om hur män utsatt kvinnor på olika sätt forsade fram under olika hashtags. Det kändes som om kända hemligheter lyftes fram i ljuset och att ansvaret för olika typer av övergrepp placerades hos förövare. Metoo-rörelsen fick ett starkt genomslag.

Jag var rädd för att det skulle ebba ut och bli till en axelryckning med tiden. Alternativt att kvinnorna som vågade kliva fram skulle förminskas för att sedan kastas åt sidan som icketrovärdiga trasor, förpassade till en skamfylld tillvaro. Bara för oss alla att trampa vidare i de grova skor som samhället verkar bära. Men icke. Många jobbar vidare och jag tror helhjärtat på förändring och förbättring. Det gör mig glad och lättad. Jämställdhet gynnar oss alla och det är otänkbart att inte sträva efter det.
I morgon kommer jag att tänka extra mycket på alla som vågat och vågar ta en synlig ställning för jämställdhet. Jag kommer att rikta min tacksamhet till kvinnor. Det är nämligen den internationella kvinnodagen. En dag som har funnits sedan 1900-talets början. Då var kvinnlig rösträtt en brännhet fråga i Europa. I dag är det befängt att ens tänka att kvinnor skulle utestängas från valet i höst.
Det återstår fortfarande oerhört mycket kvar att göra, både i vår direkta närhet och globalt. Men det finns en förtröstan och kraft att hämta genom att reflektera över de framsteg som skett.

Så till något helt annat. I fredags var det feststämning på Umeå tidnings redaktion. Vi fick då reda på att vi har tre reportage och en bild nominerade i tävlingen Årets gratistidning. Den tacksamhet jag känner över att få arbeta med intelligenta, kompetenta och oerhört trevliga kollegor är närmast gränslös. Nu håller vi tummar och tår att vi vinner. Läs gärna mer om nomineringarna här.
Elisabeth Glaas
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.