Ondskan i våld i nära relationer är ogreppbar

Inledare i Umeå tidning vecka 9.


"Hon satte hellre en annans mående före sitt. Det är ju hon som har lärt mig mer att vara positiv mot andra människor och vara glad".
Jag lyssnar på ett avsnitt av P3 nyheter dokumentär om mordet på Tova Moberg och det gör nästan fysiskt ont att höra en av Tovas vänner beskriva henne i dåtid. Vid sidan av den instinktiva känslan av att 19 år är en alldeles för tidig ålder att dö i är det sättet hon dog på som hugger till: Att det var hennes expojkvän som mördade henne. Att en person som är eller har varit så nära kan vara så ondskefull är en företeelse som nästan är omöjlig att greppa. Ändå inträffar det hela tiden.

För två år sedan nåddes jag av beskedet att en person jag haft glädjen att jobba med, Elin Falk, mördats – även hon av en man hon haft en relation med. Händelsen känns fortfarande så overklig, fastän offret var en person jag mött i verkliga livet. Det borde helt enkelt inte kunna ske i det som polisen ofta understryker är »Sveriges tryggaste län«, i det som skulle vara Elins trygga punkt – sitt hem – och med en gärningsman som en gång i tiden kanske var hennes trygghet i tillvaron.

I Sverige dödas 13 kvinnor varje år av en man de haft en nära relation med, enligt Brottsförebyggande rådets senaste sammanställning som gäller perioden 2008–2013. Innan män dödar kvinnor de har en relation till utsätter de oftast dem för våld och hot, vilket vårdpersonal i Västerbotten nu får ett verktyg till att upptäcka bland patienter de möter. Läs mer om det här.

Slutligen ett presenttips: Nästa vecka infaller internationella kvinnodagen, vilket brukar föranleda en diskussion kring huruvida en ska gratulera kvinnor eller inte den aktuella dagen. Om du känner ett trängande behov av att gratta, varför inte göra det i form av en gåva till en kvinnojour eller annan kvinnoorganisation? Det må vara djupt tragiskt att sådana organisationer ska behövas, men när verkligheten nu är så overkligt ond är allt arbete mot våld i nära relationer beundransvärda.
Anna Bergman
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.